Wij vertellen altijd graag hoe eenvoudig het is om (zelf) tuinverlichting aan te leggen. Toch leert de ervaring dat veel mensen er tegenop zien om zelf aan de slag te gaan. We laten u daarom heel graag zien hoe gemakkelijk en veilig het is om de verlichting van in-lite zelf aan te leggen. In een paar stappen heeft u al de eerste lamp in uw tuin aangesloten.

[update: tekst bijgewerkt – juni 2020]

in-lite aanleggen in 4 stappen

De tuinverlichting van in-lite is gebaseerd op laagspanning (12 volt). De verlichting is daardoor veilig zelf te installeren. In maar 4 stappen heeft u zelf uw tuin verlicht. In de video ziet u hoe u dat doet.

Producten uit de video:

de juiste transformator kiezen

Het juiste vermogen kiezen

De transformator stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. De transformator is de belangrijkste ‘schakel’ in uw lichtplan en moet voldoende vermogen hebben.

Keuze uit drie types

We hebben drie transformatoren in ons assortiment voor de 12V verlichting van in-lite, de HUB-50, HUB-100 en de Smart HUB-150. Welke heeft u nodig en hoe kunt u dit berekenen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Tel het aantal VA (ofwel voltampere) van de armaturen in uw lichtplan bij elkaar op. Deze installatiewaarde staat bij ieder product vermeld. Bij de HUB 50 mag u op maximaal 50VA uitkomen, bij de HUB-100 op maximaal 100VA en bij de SMART HUB-150 op 150VA. Een Mini Scope heeft bijvoorbeeld een installatiewaarde van 2VA, een ACE High heeft een installatiewaarde van 5,3 VA. 

Komt u er niet uit? Kom dan gerust eens langs in onze showtuin, onze medewerkers helpen u graag.

Lichtsensor en instellingen

De transformators worden geleverd met een lichtsensor. Het is daarmee mogelijk om uw verlichting automatisch in en uit te laten schakelen. Blijft de verlichting dan de hele nacht branden? Dat hoeft zeker niet! Wilt u bijvoorbeeld energie besparen, dan is het ook mogelijk om de verlichting een aantal uren na zonsondergang weer uit te schakelen. Ook is het mogelijk om de verlichting automatisch in te schakelen zodra er beweging gedetecteerd wordt. U heeft daarvoor wel de MOVE bewegingsdetector nodig of de SMART MOVE voor de SMART HUB-150.

De opties die de HUB-50 en HUB-100 bieden zijn:

 • Altijd aan
 • Altijd uit
 • Aan bij beweging
 • Automatisch aan en uit bij zonsondergang en zonsopgang
 • Automatisch aan bij schemer en weer uit na x aantal uren (zelf in te stellen)

De opties die de SMART HUB-150 daarnaast biedt:

 • Te bedienen met de gratis in-lite app.
 • Bluetooth bereik van tientallen meters.
 • Drie kabeluitgangen voor verschillende zones. 
 • Instellingen van tuinverlichting opslaan en delen.
 • Aansturing door meerdere gebruikers mogelijk.
 • Automatiseer de bediening van je verlichting met keuze uit 5 routines voor de avond, ochtend en bewegingsdetectie.
 • Eenvoudige touchscreen bediening.

Transformatoren

Aanbevolen acccessoires

meer systeemonderdelen in-lite

startpakketten

Wilt u starten met het aanleggen van tuinverlichting, maar weet u niet precies wat bij elkaar past? Maak gebruik van onze in-lite startpakketten. Hiermee heeft u alle materialen in huis om direct te starten met het verlichten van uw tuin. En daarna kunt u natuurlijk altijd nog uitbreiden.

TIP
 345,95 incl. btw per stuk
TIP
 558,50 incl. btw per stuk
TIP
 710,50 incl. btw per stuk
TIP
 1.020,55 incl. btw per stuk

bekabeling

Bron: Stap 2: Kabel | in-lite

Twee soorten kabels

In-lite heeft twee verschillende type kabels in het assortiment, de 14/2 en de 10/2 kabel. De getallen geven de dikte aan van het koper binnenin de kabel. De kern van de 10/2 kabel is dikker dan de 14/2 kabel, dit kunt u aan de buitenkant vrijwel niet zien. Als het koper aan de binnenkant van de kabel dikker is, dan is de maximale kabellengte langer.

Maximale kabellengte

De 14/2 kabel kan een maximale kabellengte hebben van 40 meter en de 10/2 kabel een maximale kabellengte van 80 meter. Lees verder meer over hoe u de maximale kabellengte berekent .

Kabellengte armaturen

De armaturen van in-lite hebben standaard een kabellengte van ongeveer 60 cm (eventuele andere kabellengtes staan bij het product op de website.) Het is mogelijk een verlengkabel te gebruiken om het armatuur verder van de hoofdkabel te kunnen plaatsen. Dit is handig als u armaturen op hoogte verwerkt of wanneer u bijvoorbeeld grondspots in een terras integreert.

Het aanleggen van de kabel

De in-lite kabel leggen is eenvoudig: u rolt de kabel de tuin in vanuit de transformator. De kabel kan op iedere willekeurige plaats eindigen. U werkt de uiteinden af met de afdekdopjes die standaard bij de transformator geleverd worden. Leg de kabel zoveel mogelijk langs bestrating en borders zodat deze bereikbaar blijft. Houd daarbij altijd rekening met de aanbevolen maximale kabellengte tussen transformator en het uiteinde van de kabel.

Kabellengte berekenen (lineair leggen)

Bij het lineair leggen van de kabel komt de hoofdkabel vanuit de transformator. Het uiteinde van de hoofdkabel ligt los in de tuin, die hoeft u dus niet weer te verbinden met de transformator. Op de hoofdkabel kunt u optioneel aftakkingen maken. Om te berekenen of u de maximale kabellengte niet overschrijdt, berekent u de lengte van de hoofdkabel vanaf de transformator tot het uiteinde van de kabel. Het uiteinde van de kabel kan in dit geval ook het einde van de aftakking zijn.

Voorbeeld: uw hoofdkabel is in totaal 30 meter. Vanaf de hoofdkabel heeft u na 10 meter een aftakking gemaakt. De aftakking zelf is 20 meter lang. U heeft dan aan het einde van die aftakking in totaal 30 meter kabel gelegd.

Producten:

TIP:

Zorg er altijd voor dat u de losse componenten nog kunt bereiken (de transformator, de easy-lock en eventuele kabelverbinders). Zo houdt u de mogelijkheid om onderdelen te vervangen.

easy-lock en mini-connector

De Easy-Lock aansluiten

Na het leggen van de kabel komt de Easy-Lock. Met de Easy-Lock sluit u eenvoudig een armatuur aan op de 12 volt kabel. De Easy-Lock is een belangrijk onderdeel van het in-lite systeem, een goed contact met de kabel garandeert namelijk een goede geleiding van de stroom en dus een optimale lichtopbrengst. De Easy-Lock sluit perfect aan op de 12 volt kabel. Een speciale gel beschermt de verbinding tegen o.a. vocht.

Aanleggen
Klem het kabelgootje op de kabel, leg het gootje met de kabel in de Easy-Lock en draai de dop aan tot u een klik hoort. Controleer altijd of de dop recht op de Easy-Lock zit. U kunt de Easy-Lock ook weer eenvoudig losdraaien en weer opnieuw installeren als u eens een lamp wilt verplaatsen of vervangen. De kabel herstelt vanzelf.

Bereikbaar houden
Verwerk de Easy-Lock altijd zo dat u er later nog bij kunt. Gaat u Ø60 mm grondspots verwerken? Houd er dan rekening mee dat u de Easy-Lock direct onder het boorgat legt. Bij 22 mm grondspots kan de Easy-Lock niet door het boorgat dus dan kunt u beter werken met verlengkabels. Sluit de Easy-Lock dan aan op een goed bereikbare hoofdkabel.

Bron: Stap 3: Easy-Lock | in-lite

De mini-connector

De mini-connector verbindt het armatuur met de Easy-Lock. In de video kunt u zien hoe u de mini-connector moet aansluiten. De verbinding is beschermd tegen vocht en vuil door de soepele pvc huls. Door de mini-connector kunt u de kabel van het armatuur makkelijk door een gat in een tegel of wand voeren.

Verlengkabels
De kabels van de armaturen zijn standaard zo’n 60 cm lang (afwijkende kabellengtes staan vermeld bij het product op de website). Wilt u het armatuur verder van de hoofdkabel af plaatsen of wilt u een wandarmatuur op hoogte monteren? Dan kunt u beter een verlengkabel gebruiken. Deze plaatst u tussen de mini-connector van het armatuur en die van de Easy-Lock. In-lite heeft verlengkabels met een lengte van 1m, 2m en 3m.

Bron: Stap 4: Mini-connector | in-lite

inspiratie opdoen in onze avondtuin

Kom gerust eens langs!

Wilt u zien wat verlichting doet met een tuin? Kom dan eens naar onze showtuin aan de Oude Telgterweg 20 in Ermelo. Wij hebben een speciale avondtuin ingericht waarbij u zelf kunt uitproberen wat tuinverlichting met een donkere tuin doet.

Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden. Ook kunnen wij u alles vertellen over het aansluiten van in-lite verlichting.

U bent van harte welkom, de koffie staat voor u klaar!

het assortiment van in-lite

GRONDSPOTS

BUITENSPOTS

STAANDE LAMPEN

WANDLAMPEN

OPBOUWLAMPEN

SYSTEEM

ACCESSOIRES

Heeft u vragen?
Neem dan gerust contact met ons op of bel direct naar 0341-352931.