Wat te doen in de tuin in januari

De feestdagen zijn geweest en het ‘normale’ leven is weer begonnen. Grote vraag is of de winter in Nederland dit jaar nog echt gaat doorbreken. Heb je plannen om in de tuin aan de slag te gaan, dan is deze vraag extra belangrijk, want sneeuw en vorst kunnen de boel aardig in de war schoppen. Los van de weersomstandigheden zijn er sowieso een aantal zaken die je in januari kunt doen in de tuin. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!

De tuin opnieuw inrichten

Januari is een goede maand om eens na te denken over de inrichting van je tuin. Ben je uitgekeken op de huidige inrichting of wil je in de zomermaanden langer van de zonovergoten plekken in de tuin genieten? Ga dan eens brainstormen met je partner of gezin en kom tot een nieuw tuinplan.

Tip: Ga desnoods met een professionele tuinvormgever praten of lees ons artikel over tuin (her)ontwerp: weet waar je op moet letten…

Drainage en tuinhout

Als je (veel) last hebt van wateroverlast, dan is het verstandig om nu aan de slag te gaan met het aanleggen van een drainagesysteem. Je kunt er voor kiezen om de bestrating te verhogen, maar er zijn tegenwoordig ook andere hulpmiddelen, zoals de ACO Hexa Gravel. Dit is een rooster voor onder je grindpad: hiermee blijft grind op de plek, heb je geen last van onkruid en wordt het water goed afgevoerd.

Ook kun je in de maand januari aan de slag met tuinhout. Denk hierbij aan het plaatsen van schuttingen, een overkapping of tuinhuisjes.

Tip: Ben je creatief aangelegd? Lees dan ook eens ons artikel over creatief omgaan met tuinhout

Verwijder onkruid tussen de sierbestrating

Ga onkruid te lijf in januari! Waarom? Omdat in de loop van het jaar steeds meer zaadjes op de grond vallen, waardoor onkruid zich nog meer zal vermenigvuldigen. Begin dus op tijd! Let op dat je rigoureus te werken gaat. Zorg ervoor dat je de wortels verwijderd, want anders kan het onkruid gewoon weer groeien.

Wil je niet jaar in, jaar uit met onkruidbestrijding bezig zijn? Neem dan stappen om onkruid te voorkomen. Dit is echter wel een stuk grootschaliger en arbeidsintensiever. Neem contact op met een tuinprofessional om dit goed aan te pakken!

De juiste sierbestrating kiezen

En laten we deze absoluut niet vergeten. De maand januari is natuurlijk dé maand om je te oriënteren op het gebied van sierbestrating. Op Steenvoordeel.nl heb je al de keuze uit een flink assortiment stenen en tegels, maar dit is nog niet alles. Steenvoordeel is onderdeel van Pieper Bouw & Tuin uit Ermelo en hier vind je een grote showtuin met stenen en tegels van diverse leveranciers.

Neem op je gemak ons aanbod op Steenvoordeel.nl door of beter nog: kom eens langs in de showtuin en bekijk de stenen en tegels van dichtbij. Onze medewerkers kunnen dan direct al jouw vragen beantwoorden!

Tip: Lees ook eens ons artikel over hoe u de juiste sierbestrating uitkiest…