Speciaal voor Dierendag: tips voor een hondvriendelijke tuin

Het is op 4 oktober weer Dierendag, een dag waarop (vooral) extra aandacht uit gaat naar onze huisdieren. De meeste mensen verwennen op 4 oktober altijd even hun huisdieren, maar met een beetje meer moeite kunt u uw huisdieren, en dan vooral uw honden, het hele jaar door een speciaal plekje in uw tuin geven. Hoe dan? Wij delen 8 tips voor een hondvriendelijke tuin!

Tip 1: Gebruik verhoogde plantvakken 

Is uw hond een graver of zit hij of zij vaak te snuffelen tussen uw planten? Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van verhoogde plantvakken. Gebruik bijvoorbeeld cortenstaal als kantopsluiting. Dit geeft een unieke look aan uw tuin en cortenstaal heeft bovendien een lange levensduur en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Tip 2: Maak schuilplaatsen of ligplaatsen 

Uw hond moet zich ook veilig voelen in uw tuin of een eigen plekje hebben om tot rust te komen na het spelen. Dit plekje kunt u zelf maken door natuurlijke schuilplaatsen te maken of door een hondenhok te plaatsen. Voorbeelden van natuurlijke schuilplaatsen zijn struiken of gestapelde rotsblokken, plaats deze het liefst in de schaduw van een boom of schutting.

Tip 3: Zorg voor voldoende speelruimte 

Of uw tuin nou groot of klein is: grote kans dat uw hond elk stukje van de tuin graag wilt benutten om in te spelen. Als dit niet de bedoeling is, dan kunt u borders plaatsen rondom plekken waar uw hond niet mag komen. Plaats deze zo ver mogelijk aan de zijkant van de tuin, zodat de speelruimte lekker groot is.

Tip 4: Een aparte graafplek is geen overbodige luxe 

Wij gaven u al eerder een tip om ongewenst graafwerk tussen planten te voorkomen. Wat u ook kunt doen, is het maken van een aparte graafplek voor uw hond. Leer uw hond dat alleen op die plek gegraven mag worden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een oude zandbak gebruiken. Ook leuk: verstop iets lekkers voor uw hond onder de grond en laat uw hond spelenderwijs de traktatie vinden!

Tip 5: Hondenspeeltjes voor dode momenten 

Er zijn ongetwijfeld momenten waarop uw hond op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen of spelletjes. Wat niet de bedoeling is, is dat uw hond gaat proberen uit de tuin te ontsnappen of tussen de planten terechtkomt. Zorg er daarom voor dat er voldoende en gevarieerde hondenspeeltjes aanwezig zijn in de tuin. Dit helpt om de ‘dode momenten’ tegen te gaan.

Tip 6: Let op het gebruik van bestrijdingsmiddelen 

Een voor de hand liggend punt, maar let op bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Wanneer u deze toch gebruikt, houdt uw honden dan in ieder geval even een poosje binnen om geen risico te lopen!

Tip 7: Kies uw beplanting met zorg 

Er zijn genoeg planten die er prachtig uitzien, maar die in de praktijk iets minder prachtig zijn, omdat ze giftige eigenschappen hebben. Win van te voren goed advies in over de voor- en nadelen van nieuwe planten en informeer of de planten schadelijke invloeden kunnen hebben op uw hond.

Tip 8: Geen scherpe randjes 

De laatste tip is een tip voor mens én dier: let op scherpe randjes. Denk aan schelpen en sommige soorten grind en split. Deze kunnen ruw en scherp aanvoelen, wat natuurlijk niet fijn is voor uw honden of wanneer u zelf op blote voeten door uw tuin loopt!

En? Is uw tuin al hondvriendelijk? Sommige tips zijn voor de hand liggend, maar vaak worden ze nog wel over het hoofd gezien. Vooral in het geval van honden (tenslotte toch a man’s best friend) vindt men het belangrijk om de zaken goed op orde te hebben en juist met Dierendag is het leuk om wat extra aandacht te schenken aan de (rand)zaken die het leven van honden fijner kunnen maken!

Ook is het mogelijk om uw tuin diervriendelijk (in de algemene zin van het woord) te maken. Denk hier bijvoorbeeld aan insecten, vissen, kikkers en vlinders. In onderstaande video wordt uitgelegd wat u allemaal kunt doen!

Het team van Steenvoordeel wenst u en uw (huis)dieren een fijne dierendag!