Help uw bestrating de winter door – uw tuin winterklaar!

Tips om volgend voorjaar weer van een mooi terras te kunnen genieten.

De bladeren vallen weer van de bomen. Nu is het de tijd om uw tuin winterklaar te gaan maken en voorzorgsmaatregelen te nemen om uw terras schoon te houden en waar mogelijk tegen vlekken te beschermen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Houd uw terras vrij van bladeren

De eerste én belangrijkste tip. Nu de bladeren weer van de bomen vallen ontstaat ook het risico op bruine vlekken op uw terras. Afgevallen blad bevat looizuur dat vrijkomt als de bladeren gaan rotten. De vlekken zijn zeer hardnekkig en vrijwel niet te verwijderen. Voorkomen is dus beter dan genezen; zorg dat uw terras vrij blijft van afgevallen bladeren. Het kan ook helpen om uw eigen bomen en struiken bijtijds te snoeien.

Groene aanslag is niet te voorkomen

Na een koude en natte winter heeft bijna alles in de tuin last van groene aanslag. Deze aanslag is helaas niet te voorkomen. Algen groeien nu eenmaal goed in periodes met veel vocht en weinig zon. U kunt er bij het kiezen van bestrating wel rekening mee houden dat tegels met een gladder oppervlak stukken eenvoudiger te reinigen zijn dan ruwe bestrating. Denk dan bijvoorbeeld aan keramische tegels. Voor gladheid hoeft u echter niet bang te zijn, veel van onze keramische tegels zijn voorzien van een speciale stroeve toplaag tegen gladheid bij regen en vorst.

Wees voorzichtig met strooizout

Zout is agressief en kan de toplaag van uw terras aantasten. Als alternatief kunt u ook een laagje zand strooien.

Toch vlekken? Denk aan de volgende tips

Heeft uw terras toch vlekken of een groene aanslag gekregen en wilt u uw terras reinigen? Denk dan hieraan:

  • Vermijd de hogedrukspuit liever
    Eén van de meest gebruikte oplossingen is een hogedrukspuit. Wij raden het gebruik daarvan af. De druk van de waterstraal is zo hoog dat hij uw bestrating kan beschadigen. De beschadigingen zijn niet altijd (direct) zichtbaar, de hogedrukspuit kan er ook voor zorgen dat het oppervlak van de tegel of steen poreus wordt. Vuil hecht zich dan juist nog sneller aan uw bestrating. Keramische tegels zijn hier een uitzondering op, deze zijn vaak wel bestand tegen de hogedrukspuit. Denk dan wel om de voegen.
  • Gebruik geen zure middelen
    Middelen als schoonmaakazijn of natuurazijn lijken een zeer effectieve én milieuvriendelijke oplossing om uw bestrating schoon te maken, maar zijn dit allesbehalve. Allereerst doodt zuur alle organismen, dus ook goede bacteriën en schimmels. Bovendien kan het zuur uw bestrating juist aantasten. Azijn breekt kalk af, dus ook voor voegen is dit middel sterk af te raden. Ook betontegels zonder bescherming zijn daar gevoelig voor (cement bevat immers ook kalk).
  • Kies een goed reinigingsmiddel of gebruik alleen heet water
    Algen sterven af bij een temperatuur boven de 65 graden, dus in principe kunt u met alleen heet water uw terras al schoon krijgen. Is de vervuiling hardnekkig? Vraag ons dan om advies (kijk bij contact of bel 0341-352931). Wij weten welk middel geschikt is voor uw type bestrating en helpen u heel graag verder.

Wilt u uw tuin winterklaar maken en heeft u advies nodig?
Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers weten exact hoe u uw terras tegen weersinvloeden kunt beschermen en hoe u met eventuele vlekken om moet gaan. Wij hebben een uitgebreid assortiment onderhoudsmiddelen en helpen u graag bij het onderhoud van uw terras.