Aanlegtips in 10 stappen

Zoekt u praktische aanlegtips voor uw bestrating? Zoek niet verder. Onze leverancier Excluton heeft 10 bruikbare tips op een rijtje gezet. Van grondwerk en drainage tot grind en split: lees hieronder de bestratingstips van Excluton op Steenvoordeel.nl!

10 tips bij het leggen van sierbestrating

TIP 1: Zorg voor voldoende afloop van 1 à 2 cm per meter

Waar blijft het water? Die vraag kunt u zich het beste vooraf stellen als u niet wilt dat uw tuin blank staat na iedere regenbui. Afhankelijk van de ‘doorlaatbaarheid’ van de grond en de hoogte van uw tuin, is het in de meeste gevallen voldoende om uw terras 1 à 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waar het regenwater kan weglopen. Als het straatwerk iets hoger ligt dan de borders, zal het teveel aan water gemakkelijk in de bodem verdwijnen. Als er sprake is van erg zware grond of extra wateroverlast is een drainagesysteem aan te bevelen.

TIP 2: Een goede fundering bestaat uit 2 lagen

Een goede, duurzame bestrating ligt op een degelijke fundering. Is de fundering niet goed, dan kan uw terras of tuinpad na verloop van tijd gaan verzakken en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk worden.

Een fundering aanleggen begint met spitten. Spitten is een kwestie van rijtje na rijtje en laag na laag. Zorg dat u tot zo’n 50 cm diep gaat. Dat is meestal voldoende. Daarna kunt u beginnen met het aanleggen van de fundering.

Welke fundering het meest geschikt is, is afhankelijk van de ondergrond, de toepassing en het gebruikte materiaal. Er zijn een aantal vuistregels om de benodigde fundering te bepalen. Over het algemeen geldt: Hoe minder draagkracht de ondergrond heeft, hoe zwaarder en dikker de fundering moet zijn. Ook de belasting speelt mee: bij een zware belasting moet de fundering eveneens dikker zijn. De meeste funderingen bestaan uit 2 lagen:

  1. Een onderlaag van grove steenslag of gebroken puin
    Deze onderlaag is meestal 15 tot 30 cm dik en moet u goed aantrillen. Heeft de ondergrond weinig draagkracht, dan kunt u het beste een geotextiel gebruiken. Dit kunststofdoek brengt u onder de fundering aan om de druk gelijkmatiger te verdelen. Bovendien kan het funderingsmateriaal door dit doek niet in de ondergrond wegzakken.
  2. Een afwerklaag van gewassen zand.
    Bij deze tweede laag kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van ophoogzand of met cement gestabiliseerd metselzand, afhankelijk van het materiaal dat u voor de bestrating heeft gekozen. Hoe dunner de bestrating, hoe steviger de fundering moet zijn. Een zware betontegel kan geplaatst worden op een fundering van goed aangetrild, gewassen zand. Een dunne (keramische) terrastegel moet gelegd worden in met cement gestabiliseerd metselzand. Hoe zwaarder de bestrating wordt belast, hoe dikker de fundering moet zijn. Op een paadje naar de voordeur wordt alleen gelopen en dan is de belasting een stuk minder groot dan op een oprit waar u met de auto rijdt.

TIP 3: Een rond terras legt u aan met een stok en touwtje

Bij een rond terras legt u de stenen rijtje voor rijtje, van buiten naar binnen. De buitenste rij wordt gelegd aan de hand van een uit het middelpunt getrokken cirkel (stok en touwtje). Hoe verder u naar het hart van de cirkel komt, des te groter worden de gaten en kieren tussen de stenen. Het is dan verstandig om het laatste stuk (ca. 1 meter) op te vullen met een stukje straatwerk.

TIP 4: Met een kantopsluiting blijft uw terras mooi liggen

Als u eenmaal een leuk patroon in het terras of pad hebt gelegd, is het zaak dat het ook mooi blijft liggen. Met behulp van betonbandjes of palissadebanden kunt u deze ‘opsluiting’ maken.

Zorg ervoor dat de bandjes ca. 2 cm lager worden gelegd dan de stenen van het pad of terras. Een steen in de lengte richting is een mooie afwerking van het overdwars gelegde halfsteenverband. Voor een normaal terras zijn bandjes van 100 x 15 x 5 cm prima te gebruiken!

TIP 5: Paadjes en bochten legt u met behulp van ‘taartpunten’

Als een paadje bochten maakt, komt u met een halfsteenverband in de problemen. Door het maken van ‘taartpunten’ tussen de stenen in de lengterichting gelegd ontstaan er geen problemen bij bochten.

TIP 6: Gebruik palissaden voor opvallende afscheidingen

Zijn bedoeld om randen en grond kering te maken. Maar u kunt er ook trappen, opvallende afscheidingen en posten voor lage hekjes mee maken. Granieten palissaden kunnen indrukwekkender worden als ze verweren. Om te zorgen dat een palissadewandje bij een niveauverschil goed op zijn plaats blijft, moet deze de druk van de verhoogde grond erachter kunnen weerstaan. Dat betekent dat een palissade een stuk moet worden ingegraven om tegendruk te geven. Als vuistregel is ‘half in de grond en half erboven’ te gebruiken. In de praktijk worden palissaden ook nog eens in een lichte fundering gezet. In zo’n geval is verzakken eigenlijk onmogelijk en wordt er bij een niveauverschil van bijv. 25 cm boven de grond uitgegaan van een palissade van minstens 40 centimeter.

TIP 7: Gebruik de pakken en lagen met stenen zoveel mogelijk door elkaar

Om een goed resultaat te krijgen met betrekking tot genuanceerde kleuren moet men de pakken en lagen (boven naar beneden) zoveel mogelijk door elkaar straten. Zo krijg je een goede nuancering in je bestrating.

TIP 8: Gebruik een voeg die past bij de bestrating

Bestrating strak (en getrommeld) of tegels zonder afstandhouders en facet met een minimale voeg straten, dit voorkomt dat de randen van de tegels / bestrating beschadigen.

TIP 9: Grind en split maken van uw tuin en terras een boeiend geheel

Grind en split wordt gewoon over de bestaande grond uitgestrooid. Er wordt wel eerst anti-onkruiddoek over de grond gelegd. Door gaten te knippen in het doek, kunt u beplanting aanbrengen. Bij een paadje met halfverharding is het zaak dat het grind of de schelpen niet in het aangrenzende gazon of bloemenperk terechtkomen. Een opsluiting met betonbandjes of een rollaag van stenen is dan ook aan te bevelen. De stenen blijven extra stevig staan als ze worden vastgezet in een fundering van betonmortel.

TIP 10: Invegen van bestratingsmaterialen

Tegels invegen met zilverzand.

Koppelstones invegen met brekerszand of koppelstone split 1 – 3 mm.

Alle bestrating vanaf 5 mm voeg, invegen met King-Fix voegmortel of koppelstone split.