Hoe kunnen we helpen?
U bent hier:
Print

Vlekken in betontegels

Kalkuitbloei (witte uitslag)

Wat is kalkuitbloei?

Vlekken in betontegels (kalkuitbloei) is een fenomeen dat zich helaas bij veel betonproducten voordoet. Deze witte uitslag ontstaat doordat beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water. Bij de verhardingsreactie van cement met water wordt kalk gevormd waardoor aan het oppervlak van beton of metselwerk soms een witte uitslag zichtbaar is, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Ondanks alle zorgvuldigheid bij de productie van beton en de uitvoering van betonwerk, is dit verschijnsel niet volledig uit te sluiten.

Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf

Kalkuitslag heeft geen negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een constructie. Bovendien verdwijnt de uitslag op langere termijn vaak vanzelf. Een termijn voor de verdwijning is niet vooraf te stellen.

Wilt u meer weten over kalkuitbloei? Lees dan ons uitgebreide artikel “Verklaring kalkuitbloei”

Oerplekken (bruine vlekken)

Wat zijn oerplekken?

Oerplekken of roest in tegels wordt veroorzaakt door stukjes oer welke gaan uitbloeien. Deze bruine vlekken ontstaan doordat beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water. Zand en grind wordt gewonnen uit zand- en grindputten en bestanddelen van cement komen uit mergelgroeves. Kortom een aanzienlijk aandeel wordt gewonnen uit de bodem.
Deze bodem bevat echter meer dan enkel zand, grind en mergel. Bepaalde lagen in de ondergrond bevatten gehaltes ijzer. Dit ijzer wordt met behulp van water door de verschillende lagen in de ondergrond getransporteerd. Dit zijn de roestbruine vlekken die men, vaak dicht bij de oppervlakte, in bijvoorbeeld een zandlaag kan tegenkomen.

Wanneer deze vlekken uitgroeien tot grotere, verharde ijzer(hydr)oxideconcreties, dan spreekt men van (ijzer)oer. Het ontstaan van oer komt vooral tussen de vele dekzandruggen in de beekdalgronden van Oost-Nederland voor. Een aanzienlijk gedeelte van de benodigde grondstoffen wordt in deze gebieden gewonnen.

Ondanks strikte kwaliteitsnormen en -controles kan het voorkomen dat deze oer meekomt met de grondstoffen in de betonmengsels en daarmee in het eindproduct. Vaak uit dit zich in een bruine oerplek als gevolg van regenwater dat de roest transporteert. Het verschijnsel ‘oerplekken’ is niet te voorkomen, maar heeft daarentegen geen invloed op de kwaliteit van onze producten.

Kalkuitbloei of oervlekken voorkomen

Wil je de witte kalkvlekken of de bruine oervlekken in je bestrating voorkomen, kies dan voor keramische tuintegels of gebakken klinkers. Wil je toch graag betontegels kies dan voor tegels met een verdichte toplaag/coating of kies voor een geïmpregneerde tegel. Je hebt dan minder kans op kalk- of oervlekken.

Reclamatie

Omdat kalk- en oervlekken natuurlijke verschijnselen zijn, is dit geen reden voor reclamatie.

Inhoudsopgave