Hoe kunnen we helpen?
U bent hier:
Print

Maatvoering tegels

Tegelformaat

Bij tegelformaten wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen de opgegeven maat en de werkelijke maat. Als gevolg van het productieproces kan een tegel met een opgegeven maat van bijvoorbeeld 60×60 cm een werkelijke maat hebben van 59,5×59,5 cm tot 60,5×60,5 cm.

Verder is in de norm vastgelegd dat bij keramische tegels een maximale onderlinge maatafwijking van ca. 2 mm is toegestaan.

Gerectificeerd

Regelmatig staat bij keramische tegels vermeld dat zij zijn gerectificeerd (afgekort Rett). Omdat tegenwoordig de meeste keramische tegels zijn gerectificeerd wordt dit echter niet altijd bij het product aangegeven.

Bij het bakken van keramische tegels in een oven kunnen kleine maatverschillen ontstaan. Daarom worden deze tegels wat groter geproduceerd en daarna op de gewenste maat gezaagd. Hiermee worden de tegels gerectificeerd. Natuurlijk is na het rectificeren nog wel een, binnen de norm vallende, maatafwijking mogelijk.

Afstandhouders

Diverse tegels, zowel vol beton als keramiek op beton, zijn voorzien van afstandhouders. Deze “nokken” zijn puur indicatief en creëren een minimale onderlinge afstand ter bescherming van de tegel. Om de bestrating in rechte lijnen te leggen adviseren wij om de tegels altijd aan de draad te leggen.

Advies

Om een goede verdeling in het te bestraten vlak te krijgen adviseren wij om eerst ca. 10 tegels met de gewenste voegbreedte uit te leggen en daarvan de lengte op te meten. De lengte kan worden aangepast door de voegbreedte te vergroten of verkleinen. Zo kan een optimale verdeling van de bestrating worden bereikt en zullen alle voegen nagenoeg dezelfde breedte hebben.

Inhoudsopgave