De tuintrends voor 2018

De huidige tuintrend is al een aantal jaren aan de gang. De tuin als verlenging van het huis. We willen graag buiten zijn, ook als het donker of slecht weer is. De tuin wordt daarvoor steeds vaker voorzien van een overdekt, beschut gedeelte welke is ingericht met een mooie, luxe loungeset en een buitenkeuken. Om langer te kunnen blijven zitten wordt een terrasverwarmer of een vuurtafel geplaatst. Lees hier meer over de tuintrends voor 2018.

Onderhoudsvriendelijk

Om zoveel mogelijk van de tuin te kunnen genieten en niet continu bezig te zijn met tuinieren wordt vaak gekozen voor een onderhoudsarme, luxe tuin. Het kiezen voor grote tegels in combinatie met een hardhouten vlonder past daar uitstekend bij. Verder wordt in deze tuin gebruikt gemaakt van onderhoudsvriendelijke beplanting zoals siergrassen en strakke, groenblijvende bomen en struiken.

De tuintrends voor 2018 - Tuinverlichting

Tuinverlichting

Door de ontwikkeling van ledverlichting zijn er weer diverse nieuwe mogelijkheden ontstaan. Met led spots kunt u elementen in de tuin optimaal en sfeervol uitlichten. Dit benadrukt nog meer dat de tuin het verlengstuk van het huis wordt. Ledverlichting komt in allerlei kleuren en biedt vele mogelijkheden. De verlichting is energiezuinig en bij toepassing van een 12 volt systeem eenvoudig aan te leggen. Ledverlichting is een duurzame techniek en ledlampen gaan lang mee.

De culinaire tuin

Jaren geleden heeft de moestuin zijn intrede in de tuin gemaakt. Naast groenten en fruit vind je hier ook eetbare bloemen en verse kruiden. Buiten koken is allang meer dan een zomerse bbq. Culinaire hoogstandjes worden bereid in een uitgebreide buitenkeuken en ook ’s winters wordt er gebruik gemaakt van de barbecue. Zelfs de buitenhaarden hebben een kookfunctie. Ook in de winter zit je lekker warm buiten en geniet je van de tuin en een lekkere maaltijd.

Verticaal tuinieren

Het plaatsen van verticaal groen heeft inmiddels ook zijn weg naar buiten gevonden. Steeds vaker wordt “groene gevelbekleding” toegepast. Het aanzicht wordt hierdoor groener en ook in de tuin zien wij deze groene wanden de komende jaren steeds vaker terug.

De tuintrends voor 2018 - Verticaal tuinieren
Tuinhout

De industriële trend die al langer binnenshuis heerst breidt zich langzamerhand uit naar de tuin. Het gebruik van ruw houten materialen, zoals Douglas, past daar uitstekend bij en is helemaal hip. Ook in 2018 zet de toepassing van Douglas hout zich voort. De Douglas veranda, Douglas schutting maar zeker ook het Zweeds rabat gaan we veelvuldig tegenkomen. Het zwarte Zweeds rabat met zijn ruwe, grove uitstraling sluit volledig aan bij de industriële look. Een schutting van zwart Zweeds rabat is een mooi verlengstuk van uw woonkamer. Om een “natural RAW” look te krijgen kan het Douglas hout ook onbehandeld worden toegepast. Dit past helemaal in de trend van 2018.
Douglas hout is duurzaam, een steeds belangrijker aspect in onze maatschappij. Door droging wordt Douglas hout sterker en harder. Douglas valt onder de duurzaamheidsklasse 3, net als de veelgebruikte rode houtsoort meranti. Douglas dankt zijn duurzaamheid aan de hoeveelheid kernhout die deze houtsoort bezit.

Tuinthema’s

Bij de tuintrends van vorig jaar (2017) ontstonden tuinen met de thema’s Harmonie, Balans en Energie. Harmonise, Equalise en Energise sluiten volledig aan bij de visie op natuurlijke tuinen en de aandacht voor natuur, landschap en een gezonde leefomgeving. Aansluitend op de trends in 2017 zullen in 2018 drie nieuwe stijltrends zichtbaar worden: Punk Rebooted, Re-assemble en Romance 3.0. Aan de hand van deze stijlen kan een tuin worden gecreëerd die voldoet aan de huidige trends en de daarbij behorende aspecten. Tenslotte wil iedereen een tuin waarin je je in elk seizoen prettig voelt, die energie geeft en die aansluit bij jouw levensstijl. In de hectiek van het dagelijkse leven kan de tuin een oase van rust en harmonie zijn. De tuin kan een zeer waardevol bezit zijn in jouw leven.

Punk Rebooted

Deze Punk Rebooted is een stijltrend gebaseerd op het baldadige punktijdperk welke zich kenmerkt door macht, vrijheid en regels. Veel mensen hebben weer behoefte aan een eigenzinnige, onconventionele woon- en leefstijl en binnenshuis heeft zich dat al doorvertaald naar stoere binnenruimten met ruwe en industriële materialen. Bij deze stijl kunnen alle regels over het gebruik en toepassing van bloemen en planten overboord.

De tuintrends voor 2018 - Stijl Punk Rebooted
Bron: mooiwatbloemendoen.nl

Gebruik van contrasterende kleuren en veel zwart en rood geldt als statement. Daarnaast verzachten groen, beige en huidskleur deze felle contrasten. De dessins zijn een industriële kopie van luxe materialen. Een voorbeeld is de toepassing van marmerdessins op emaille of kunststof. Ook krassen, vlek- en spatdessins worden veel gebruikt.

De tuintrends voor 2018 - Kleurenkaart Punk Rebooted
Kleurenkaart en –verhoudingen

Vertaald in de tuin zien we Punk Rebooted terug in ruwe stukjes land. Hiermee wordt als het ware gezegd: geef de natuur de vrijheid. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen van een terrastegel door groen. Hierdoor ontstaat een rommelige en ruwe, maar ontspannen buitenruimte.

Re-assemble

Bij Re-assemble gaat het om op creatieve wijze combineren van oude en nieuwe materialen. Door een combinatie van verschillende producten, kleuren, vormen en materialen ontstaat er telkens weer een ongedwongen, speelse uitstraling. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor planten en bloemen.
Het bijbehorende kleurenpalet is zeer gevarieerd en bestaat uit fel, pastel, natuurlijk en vergrijsd. Ook de toegepaste materialen  kennen een grote verscheidenheid. Denk daarbij aan natuurlijke materialen zoals papier, karton, kunststof en gerecycled plaatmateriaal.

De tuintrends voor 2018 - Stijl Re-assemble

Bron: mooiwatbloemendoen.nl

Dessins worden veelal weergegeven in bijzondere kleurencombinaties, zoals een groene tijgerprint. Daarnaast worden verschillende patronen als een patchwork samengesteld.

De tuintrends voor 2018 - Kleurenkaart Re-assemble
Kleurenkaart en -verhoudingen

Bij het in de tuin toepassen van de stijltrend Re-assemble versterken gerecyclede materialen het nonchalante karakter.  Door gebruik van verschillende materialen, functies, stijlen en ruimtebelevingen ontstaat een tuin met een flexibel karakter die nooit af lijkt.

Romance 3.0

Als gevolg van de herstellende economie en de digitale bubbel ontstaat de stijltrend Romance 3.0. Deze stijl kenmerkt zich door het overvloedig gebruik van planten en bloemen wat is terug te zien in grote planten, grote bloemvormen en volle boeketten, zowel groen als bloeiend. Soms zelfs met een exotische uitstraling.
Luxe materiaalcombinaties zorgen voor een verfijnde uitstraling. Materialen zoals marmer en fluweel worden vaak gebruikt naast materialen als keramiek, glas, hout, koper en leer. De materialen zijn van een hoge kwaliteit.

De tuintrends voor 2018 - Stijl Romance

Bron: mooiwatbloemendoen.nl

De toegepaste kleuren zijn rijk en divers en bestaan uit zowel pastel- als donkere kleuren. Veel dessins hebben een natuurlijke herkomst en zijn geïnspireerd op dierenhuiden en flora.

De tuintrends voor 2018 - Kleurenkaart Romance
Kleurenkaart en -verhoudingen

In de tuin zien we Romance 3.0 terug in een luxe buitenruimte met glooiende vormen, volle bloeiende borders en comfortabele of rijk gedecoreerde meubelen. Voor de bestrating worden luxe materialen zoals marmeren en keramische tegels gebruikt. Daarnaast zien we veelvuldig het gebruik van koper en goud.

De tuintrends voor 2018 toepassen: hoe doe je dat?

Het naar de praktijk vertalen van de genoemde tuintrends is vaak een hele opgave.  Met de beschreven thema’s creëer je harmonie in de tuin en ervaar je plezier, inspiratie en energie. Daarnaast kies je een tuinstijl die bij jou en je tuin past. Toepassing van de juiste materialen en planten speelt daarbij een belangrijke rol.
Om een optimaal resultaat te krijgen kun je gebruik maken van een tuinarchitect of een hoveniersbedrijf. Daarnaast kan een goede leverancier van tuinmaterialen behulpzaam zijn bij de keuze van de materialen.

Ook het bezoeken van showtuinen kan zorgen voor de juiste inspiratie

Ter inspiratie

 144,95 per stuk
 144,95 per stuk