De tuintrends voor 2017

De huidige tuintrend is al een aantal jaren aan de gang. Werd de tuin in het verleden los gezien van de woning, tegenwoordig wordt de tuin steeds meer gezien als verlengstuk daarvan. We gaan daarbij de buitenruimte achter het huis steeds meer zien als een extra woonkamer, compleet met zithoek, verlichting, verwarming en keuken. De nieuwste ontwikkeling is dat buitenmeubels en groen terug naar binnen worden gebracht en de overgang van buiten naar binnen en weer terug compleet is. Binnen is buiten en buiten is binnen.

Tuintrends 2017 binnen buiten | Steenvoordeel

De bestrating wordt aangepast aan de houten of stenen vloer in de woonkamer. De beplanting en accessoires op de overgang van binnen naar buiten worden op elkaar afgestemd. Op deze wijze wordt een natuurlijke overgang gecreëerd. Door het aanbrengen van een veranda of serre ontstaat een extra leefruimte waardoor het ook mogelijk is om bij mindere weersomstandigheden buiten te zitten.

Deze extra leefruimte maakt het ook mogelijk om een mooie buitenkeuken te integreren. Dit is helemaal in en de buitenkeuken is ideaal voor de barbecueliefhebber, die graag buiten kookt. De buitenkeuken kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Van U-betonelementen tot een keuken van tuinhout, het is allemaal mogelijk en ieder materiaal geeft weer zijn eigen sfeer.

Tuinthema’s

In de tuin van 2017 zullen tuinen ontstaan met de thema’s Harmonie, Balans en Energie. Harmonise, Equalise en Energise sluiten volledig aan bij de visie op natuurlijke tuinen en de aandacht voor natuur, landschap en een gezonde leefomgeving. Aan de hand van Feng Shui kan een tuin worden gecreëerd die voldoet aan deze trends en de daarbij behorende aspecten. Tenslotte wil iedereen een tuin waarin je je in elk seizoen prettig voelt, die energie geeft en die aansluit bij jouw levensstijl. In de hectiek van het dagelijkse leven kan de tuin een oase van rust en harmonie zijn. De tuin kan een zeer waardevol bezit zijn in jouw leven.

Harmonise (harmonie)

De behoefte aan oprechtheid en vertrouwen is door de negatieve ervaring van de crisis groter dan ooit. Zintuiglijke beleving wordt daardoor steeds belangrijker. Er ontstaan gewoontes waarbij wij energie opdoen aan de hand van de natuur. Plekjes waar wij ons kunnen terugtrekken en de natuur om ons heen voelen wordt echt belangrijk.  Er is weer een duidelijke hang naar bloemen en planten die een symbolische functie hebben en natuurlijke, ronde vormen laten ons tot rust komen.

Groen is de basiskleur met daarbij positieve en rustige kleuren zoals lichtgeel, roze en lila. Ook worden alle zintuigen geprikkeld door de toepassing van een mix van mooi ogende, aaibare en geurende planten.

Equalise (balans)

De afgelopen jaren hebben in de wereld een onbalans doen ontstaan. Duidelijk is dat normen moeten worden bijgesteld om het evenwicht weer te herstellen. Normen en waarden die staan voor begrip en verbinding zijn wij de laatste jaren kwijtgeraakt. Als reactie hierop sluiten wij ons af voor het grote en richten wij ons op iets dat klein en vatbaar is, iets waar wij zelf invloed op hebben. Dit vertaalt zich in de tuin in kleine bloemen en planten op een voetstuk. Deze krijgen een gelijkwaardige status als alle andere toegepaste materialen en producten. In deze tuin vind een terugkeer plaats van thema’s als integratie en emancipatie. Dit is in de tuin te zien in de afwisseling van levend groen en dode materialen. Een juiste keuze van bestrating, het aanbrengen van hoogte verschillen en de combinatie met een mix van romantische en felle kleuren creëren een nieuwe harmonie. Zowel  mannelijke minimalistische dessins als vrouwelijke bloemen dessins zijn belangrijk voor de balans en gelijkwaardigheid.

Tuintrends 2017 ligbed | Steenvoordeel

Energise (energie)

Wij maken ons op voor een nieuwe periode na de crisis. De groeiende economie geeft ons weer een gevoel van positiviteit en de energie is voelbaar. Wij willen weer graag fit zijn en daadkracht uitstralen en er ontstaat een nieuw elan waarbij wij als energiek en innovatief gezien willen worden. Het gevolg daarvan is dat groenbeleving steeds meer wordt gezien als de ultieme leverancier van zuurstof en daarmee de leverancier van energie en levenskracht. In deze tuin creëren we een ontspannen en toch actieve plek door fris, krachtig en functioneel te combineren. Door de toepassing van strakke, geometrische materialen en vormen ontstaat een optimistische, atletische sfeer die voor zowel inspanning als ontspanning zorgt. De energieke tuin speelt in op de groeiende belangstelling voor gezondheid en wellness. De vormen zijn krachtig en energiek met een sportieve knipoog.

Tuinstijlen

In de tuin van 2017 zullen we de volgende 4 stijlen terug gaan zien, namelijk: de natuurlijke tuin, de DIY tuin, de binnen-buiten tuin en de wereldtuin. Wil je weten wat deze tuin trends inhouden, lees dan vooral even verder.

De natuurlijke tuin

In de natuurlijke tuin staan puurheid en moeder natuur centraal. Natuurlijke en verweerde materialen in combinatie met veel groen in een verwilderde opstelling. Bij deze stijl hoeft dus niet alles strak naast elkaar te groeien of in plantenbakken. Juist wat wild groen in de tuin is een belangrijk kenmerk van deze stijl. De betrating in deze tuin bestaat meestal uit klinkers waarmee paadjes en kleine terrassen worden gecreëerd.

De DIY tuin

Do-It-Yourself is in deze tuin het motto. Bij deze stijl staat alles centraal rondom het verbouwen van je eigen moestuintjes en kweken van groente en fruit. Daarnaast mogen in deze tuin de populaire kruiden niet ontbreken. Uiteraard vergt deze tuin wel enige onderhoud. Binnen deze stijl kan je je creatieve geest helemaal loslaten. Heb je een kleine tuin met weinig ruimte dan is een wandrekje met kleine hangende potjes een leuk alternatief.

De binnen-buiten tuin

Zoals in het begin al aangegeven wordt er steeds vaker een nagenoeg naadloze overgang tussen binnen en buiten gecreëerd. De tuin wordt dan direct bij de leefruimte betrokken. Heb je een klein stukje tuin dan is de binnen-buiten trend echt iets voor jou. Zoals de naam al zegt, haal je een stukje tuin naar binnen toe.

De wereldtuin

De laatste tuinstijl is zeker niet de minste: de wereldtuin, vaak afgeleid van een bepaald land of buitenlandse stijl. De meest bekende stijlen in de wereldtuin zijn:

  • Franse tuin
  • Engelse tuin
  • Cottage tuin
  • Landelijke tuin
  • Moderne tuin
  • Japanse tuin
  • Mediterrane tuin

Tuintrends 2017 houten vlonder | Steenvoordeel

De kenmerken van deze tuinstijlen zullen in dit artikel niet verder worden besproken maar deze kunnen prima worden gecombineerd met de eerder beschreven thema’s.

De tuintrends 2017 toepassen: hoe doe je dat?

Het naar de praktijk vertalen van de genoemde tuintrends is vaak een hele opgave.  Met Feng Shui creëer je harmonie in de tuin en ervaar je plezier, inspiratie en energie. Daarnaast kies je een tuinstijl die bij jou en je tuin past. Toepassing van de juiste materialen en planten speelt daarbij een belangrijke rol.

Om een optimaal resultaat te krijgen kun je gebruik maken van een tuinarchitect of een hoveniersbedrijf. Daarnaast kan een goede leverancier van tuinmaterialen behulpzaam zijn bij de keuze van de materialen.

Ook het bezoeken van showtuinen kan zorgen voor de juiste inspiratie.

Ter inspiratie

 144,95 per stuk
 144,95 per stuk